In het verleden:
Opleiden
Hoe komt het dat er zo veel mis gaat in een wedstrijd, zowel in balbezit als in het verdedigen? Het is de vraag die ik mij heel vaak heb gesteld. Het gaat vooral om technische fouten. Mijn conclusie is dan ook dat we totaal verkeerd opleiden.
Ik ben gaan analyseren wat er vooral op technisch gebied gevraagd wordt in het tophockey. Het gaat in balbezit vooral om het kunnen controleren van de bal met of zonder druk van een tegenstander. Je moet de bal dus bij je kunnen houden. Dit staat haaks op wat wij decennia lang hebben gepredikt, namelijk dat een speler moet overspelen. Om een bal bij je te kunnen houden heb je techniek nodig. Die techniek leer je in de leeftijd van 6 – 12 jaar. Hier vindt de (fijn) motorische scholing plaats.
Training op die leeftijd moet dus gericht zijn op het aanleren van techniek, tactiek komt later. Een speler moet in staat zijn om naar alle kanten weg te kunnen draaien. Hierdoor heb je vooral ook de backhand nodig, dus hoe eerder een speler leert om de backhand te gebruiken hoe beter het is.
Het Norbert Nederlof System is helemaal gericht op deze opleidingsfilosofie. Spelers worden sterk aan de bal en leren goed 1 tegen 1 verdedigen. De basis om een goede teamspeler te worden.
Tophockey
Mijn benadering van tophockey kenmerkt zich vooral door eenvoud. Hockey is geen hogere wiskunde. Door tactische principes terug te brengen tot de essentie kunnen teams sneller een topniveau bereiken.
- Wat zijn de basisprincipes van balbezit?
- Wat zijn de basisprincipes van team verdedigen?
- Wat zijn de belangrijkste principes van omschakelen?
Een goed team is in staat de basisprincipes op hoog niveau uit te voeren.
Mijn visie op tophockey deel ik graag middels een korte workshop op de club. Interesse? Neem contact op: norbertnederlof@icloud.com